Nieuws uit groep 6

Groep 6 is het eerste jaar van de bovenbouw, de kinderen mogen zichzelf vanaf nu dus bovenbouwers noemen! Een andere groep én een andere bouw betekent natuurlijk ook een hoop nieuwe dingen leren! Wat leren we nou eigenlijk allemaal in groep 6?

Rekenen

Met rekenen komen de staartdeling en breuken aan bod en maken we kennis met meten en maten. We gaan met echt grote getallen (tot 10.000) aan de slag. Het delen wordt moeilijker, dus komt de staartdeling eraan te pas. Die ziet er misschien wel anders uit dan u van vroeger gewend bent, vraag dus vooral aan uw kind hoe het werkt. We leren hoe te meten, een oppervlakte of omtrek berekenen, rekenen met snelheden én de breuken worden geïntroduceerd. De basis van wiskunde wordt hier dus al gelegd.

Bij taal worden tekstbegrip en spelling en grammatica geoefend.

Spelling – de d’s en de t’s van de werkwoordspelling komen in groep 6 voor het eerst aan bod. Er wordt (met dt dus) geoefend met de basisprincipes van de werkwoordspelling.

Zinsontleding Ook grammatica blijft belangrijk. Taalkundig ontleden wordt steeds een beetje verder uitgebreid. U zou het misschien niet zeggen, maar hiermee wordt ook de basis gelegd van het leren van vreemde talen. Handig voor later! Of misschien al voor nu, want we hebben natuurlijk ook al Engels.

Het eerste werkstuk in groep 6

Best een pittige klus, waar uw kind wel wat hulp bij kan en mag gebruiken! Bijvoorbeeld bij het kiezen van een onderwerp. Ga samen met hem of haar op zoek naar informatie over dat onderwerp. Handige tip: houd het onderwerp klein. Laat uw kind zelf veel doen, maar help ook mee. Het maken van een indeling geeft bijvoorbeeld al wat richting om daarna zelf de delen in te vullen.

Eerste boekbespreking? Kies een tof boek!

Voor sommige kinderen het leukste wat er is, voor andere kinderen een crime: de boekbespreking. Laat uw kind een leesboek kiezen dat goed past bij het AVI-niveau en de interesses. Over een heel leuk boek vertel je natuurlijk een stuk makkelijker. Een boekbespreking duurt tussen de 5 en de 10 minuten, dus er mag veel over verteld worden. De kinderen krijgen een aantal punten mee die in de bespreking moeten voorkomen. Een boekbespreking helpt ook bij het stimuleren van taalverwerving en taalverwerking, ofwel: hoe haal je informatie uit teksten? Daarom is het belangrijk dat kinderen lezen leuk vinden, want taal en letters zijn overal.

Topografie: Nederland

De provincies van Nederland, de wateren en de hoofdsteden per provincie – ze komen allemaal aan bod in groep 6. Ook hier een tip! Zit u met uw kind in de auto en rijdt u een rivier over? Vraag aan uw kind welke rivier dat is. Zo komt de stof wat los van het rijtjesstampen en spreekt topografie iets meer tot de verbeelding. Woont er een opa of oma in een andere provincie? Vertel dat dan tijdens het leren, dan blijft die provincie vast beter plakken! Voor extra oefening kunt u terecht op de site van topomania: http://www.topomania.net/mijntopomania/argusclou

De rest van de zaakvakken

We gebruiken hiervoor de methode Argus Clou. Bij geschiedenis behandelen we vijf thema’s die in tijdvakken verdeeld zijn, deze tijdvakken komen in groep 5 t/m 8 aan bod:

– de tijd van jagers en boeren;

– Grieken en Romeinen;

– monniken en ridders;

– steden en staten;

– ontdekkers en hervormers;

– regenten en vorsten;

– pruiken en revoluties;

– burgers en stoommachines;

– wereldoorlogen en holocaust;

– televisie en computer.

Bij natuur en techniek van Argus Clou komen de volgende onderwerpen aan bod: gezonde voeding, klimaat in Europa, weerbeeld per seizoen, zintuigen, ademhaling, licht, geluid & magnetisme.

Typetuin

Bijzonder aan groep 6 is dat we dit jaar ook leren typen. We doen dat in de klas met gebruik van het online-programma ‘Typetuin. We typen 5 keer per week een kwartiertje en hebben allemaal ons eigen rooster daarvoor. Daarnaast moet er thuis natuurlijk ook nog geoefend worden!